O altă manifestare importantă care a avut loc la muzeu, ieri, este prezentarea, în premieră, a filmului documentar „Un pictor român – ȘTEFAN POPESCU” – realizat anul trecut cu prilejul expunerii operei artistului în cadrul Art Safari -, de regizorul Ioan Cărmăzan, în colaborare cu criticul de artă Pavel Șușară și cu Elena Olariu, director adj. al Muzeului Municipal București. Evenimentul are loc la 75 de ani de la moartea pictorului (1948).
Pictorul Ștefan Popescu, legat prin naștere de zona buzoiană (1872, comuna Năieni) și prin faptul că a locuit o perioadă importantă de timp din viața sa, în comuna Răducești, unde a și realizat o operă artistică semnificativă, este unul dintre pictorii cei mai reprezentativ ai patrimoniului deținut de muzeul nostru, atât din punct de vedere valoric, cât și cantitativ. Un număr de 14 lucrări de grafică pot fi vizionate în spațiul nostru expozițional, în depozit aflându-se alte 15 lucrări pe care le vom prezenta publicului în perioada următoare într-o expoziție amplă, dedicată pictorului. La etajul 1 al Casei Domnești, mai pot fi vizionate 9 lucrări de pictură în ulei, care întregesc cu succes expunerea noastră permanentă. În viitorul apropiat vom prezenta o pictură în ulei inedită, de dimensiuni mari, care ne dorim să fie o surpriză plăcută pentru cunoscătorii operei artistului.
Ne-am bucurat de prezența atât a regizorului Ioan Cărmăzan cât și a criticului Pavel Șușară, care ne-au oferit un dialog elevat și documentat cu privire la realizarea filmului și a activității creative a pictorului Ștefan Popescu. Le mulțumim și îi felicităm pe cei prezenți la acest eveniment oferit publicului pentru prima oară.