Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

„Moștenirea culturală a Epocii Brâncovenești – mărturii și creații”

Muzeul Municipal ”Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat vă invită Vineri, 21 Iulie, ora 13.00, la vernisajul expoziției „Moștenirea culturală a Epocii Brâncovenești – mărturii și creații”.
Expoziția este parte a unui proiect cultural al Asociației DAR Development din București realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul ariei patrimoniu cultural material în sesiunea I/ 2023.
Prin acest proiect cultural, asociația își propune să marcheze un reper cronologic semnificativ, cei 325 ani de la urcarea pe tron a lui Constantin Brâncoveanu, printr-o expoziție în care aduce în prim plan ornamentația documentelor realizate în cancelaria domnească devenite sursă de inspirație pentru creații contemporane.
Curatoarea expoziției Alexandra Brutaru, președinta asociației, care realizează un studiu doctoral ce se referă la miniatura și ornamentația documentelor din cancelaria brâncovenească, a apelat la artiști interesați să ducă mai departe meșteșugul slujbașilor cancelariei domnești să se lase inspirați și să transpună creațiile lor frumusețea acestor ornamente.
Pe lângă reproduceri de documente de arhivă expoziția reunește ornamente realizate în tehnica picturii pe sticlă de către Simona–Teodora Roșca Neacșu și alte creații realizate în tehnici din artele decorative, dar poate cele mai interesante exponate sunt bijuteriile contemporane realizate de tânăra creatoare Corina Cubici.
Au fost incluse în expoziție creații realizate în diferite tehnici de prelucrarea a metalelor și a pietrelor semiprețioase care amintesc de elementele baroce care se regăsesc în ornamentația documentelor de cancelarie parte a „stilului brâncovenesc”.
Expoziția deschisă în incinta Casei Domnești – Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat va putea fi vizitată până la data de 12 august 2023.
Asociația mulțumește d-lui director Alexandru Măciucă pentru oportunitatea de a include și această etapă în itinerarea expoziției care va include și alte repere brâncovenești, palatele de la Potlogi și Mogoșoaia, București și Târgoviște centre ale puterii în Epoca Brâncovenească și Iașiul capitala celuilalt principat extracarpatic care va trece la rândul ei prin aceleași schimbări politice la începutul secolului al XVIII-lea.
Alexandra Brutaru
alexandrabrutaru@gmail.com

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook