Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

Expoziția „REVENDICÂND PĂMÂNTUL”

17 mai – 16 iunie 2024, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat, Pivnița Casei Domnești.

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriatcu Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat, vă așteaptă vineri, 17 mai 2024, ora 12.00, în pivnița CaseiDomnești din Râmnicu Sărat, la vernisajul expoziției„Revendicând Pământul”, realizată în cadrul proiectului cultural „Tradiție în lut – în siajul artiștilor ceramiști”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare I/2024, aria Patrimoniu Cultural Material, cu suma de 127.382,80 lei.

Și în această expoziție, cea de-a treia din cadrul proiectuluiamintit, s-a urmărit aducerea în prim plan, pentru publicul larg, iubitor de tradiție și frumos, dar și pentru specialiști, a unortipuri ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii și, mai mult sau mai puțin, ale formelor. Prezentarea începe cu ceramica din ultimuldeceniu al secolului al XIX-lea și ajunge până aproape de prezent.

Când spunem ceramică, ne gândim la vasele din argilă, de diferite tipuri: ulcioare, căni, blide, străchini, farfurii, gazornițe, castronoaie etc. Vor fi expuse, de asemenea, și alte piese, de tipul cahlelor sau țiglelor, manufacturate în cadrul unor miciateliere sau făbricuțe, care astăzi nu mai există. În cadrulexpoziției sunt prezentate și jucării sau forme ceramice înminiatură pușculite, fluiere, mărțișoare, ulcioare, farfurii etc.

Piesele expuse fac parte din colecțiile celor două muzeepartenere, dar și din trei importante colecții particulare, punându-se în valoare elemente ceramice tradiționale inedite,specifice diverselor zone din România.

Amintim faptul că în luna mai cei interesați pot vizita șiexpozițiile din cadrul proiectului, deschise la Muzeul Naționalde Istorie a României și Muzeul Național al Țăranului Român, iar cei care doresc să aprofundeze domeniul ceramiciitradiționale pot participa, în lunile următoare, la atelierele șiprezentările din cadrul proiectului, care vor fi susținute la sediilepartenerilor din Râmnicu Sărat, București, Buzău și Alexandria.

Partenerii Muzeului Național de Istorie a României în cadrulProiectului Tradiție în lut – în siajul artiștilor ceramiști, implementat în perioada februarie – noiembrie 2024, sunt: Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), MuzeulJudețean Teleorman (MJT), Muzeul Județean Buzău (MJB), Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat(MMRS) și Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat, în perioada 17 mai – 16 iunie2024.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook