ÎNAPOI

EXPONATUL LUNII IANUARIE 2022

În luna ianuarie a fiecărui an, pe data de 6, se prăznuiește Botezul Domnului cunoscut și sub denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie” care înseamnă „Arătarea Domnului”, respectiv „Descoperirea / Revelarea Domnului”.
Am ales ca obiectul lunii ianuarie o icoană cu „Botezul Domnului” (pictură pe lemn), datată 1869, cu o reprezentare deosebită, având pictat central pe Mântuitorul Iisus Hristos, în apa Iordanului, iar în partea stângă a icoanei pe Sfântul Ioan Botezătorul cu mâna dreaptă întinsă spre capul Mântuitorului, dar cu capul plecat și cu o sfială firească; în partea dreaptă este reprezentat un Înger, ținând un ștergar pregătit pentru a înveșmânta Trupul lui Iisus, iar în registrul superior se vede bolta cerească cu „cerurile deschise” și raza reprezentând prezența Sfintei Treimi.
„În primele secole creștine, Botezul Domnului era prăznuit împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând din secolul IV, cele două sărbători au fost prăznuite separat, Nașterea Domnului fiind stabilită pe 25 decembrie, iar Botezul Domnului rămânând pe 6 ianuarie. Se poate observa că unele detalii iconografice (prezența razei, muntele cu stâncile aspre, prezența îngerilor) se regăsesc atât în icoana Nașterii Domnului, cât și în icoana Botezului Domnului.”
Icoana face parte din colecția Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, fiind înregistrată cu numărul de inventar 2624 la 12 iulie 1995.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook