Aflându-ne în luna aniversării a 159 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza și de la înfăptuirea Unirii Principatelor (5 și 24 ianuarie 1859), propunem ca obiect al lunii ianuarie 2018 o cromolitografie, datată 1909, înfățișându-l pe domnitor.
Menționăm că Muzeul Municipal Râmnicu Sărat mai deține o pereche de cromolitografii cu Alexandru Ioan Cuza și Elena Cuza, donate în anul 2017 de către domnul Boroghină Ion.
Litografiile au fost făcute pentru a marca 50 de ani de la Unirea Principatelor, la scurtă vreme după moartea Elenei Cuza (2 aprilie 1909).
Denumire: Cromolitografie Alexandru Ion Cuza.
Autor: profesor Alexandru Resmeriță.
Tipografie: Drobeta Turnu Severin.
Datare: 1909.
Descriere: În centru, Alexandru Ioan Cuza, stand în picioare, în uniformă militară, orientat ușor spre dreapta. Mâna dreaptă se sprijină pe o masă, iar stânga pe garda sabiei. În colțuri, în chenare ovale, portrete: Vasile Alecsandri (st. sus), Mihail Kogălniceanu (dr. sus), Episcopul Melchisedek (st. jos) și Constantin Negri (dr. jos). Sus, un porumbel alb, în zbor, spre stânga. Jos, în chenar: „ALECSADRU IOAN CUZA (1859 – 1866)/ Prin alegerea sa ca domn la 5 și 24 ianuarie 1859, se făcu Unirea/ pentru veciea fraților de același sânge: Moldoveni și Munteni. Cuza – / Vodă, ajutat de marii bărbați ai timpului , luptă ca un uriaș la înteme-/ erea Statului Român; obținu recunoașterea Unirei Principatelor; luă/ moșiile mânăstirești din mâna călugărilor greci; împropietări pe clăcași;/ înființă oștirea națională, întemeiă învățământul public, organiză justiția/ și întocmi multe legiuiri după chipul țărilor înaintate. După 7 ani de/ domnie, abdică silit, dar cu mulțumirea că prin jertfireaa sa, își servea/ țara, curmându-se luptele pentru domnie./ După 50 de ani, cu drag cinstim amintirea lui!”
Deținător: Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, Secția de istorie, inv. 2141.
Donație Ionsecu Ștefan, 1998.
Exponatul poate fi vizionat, până la 5 februarie 2018, la sediul Muzeului Municipal, str. Primăverii, nr. 4.