Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

EXPONATUL LUNII AUGUST 2021

Pentru că suntem în perioada estivală ne-am gândit ca luna aceasta, la rubrica „Exponatul Lunii”, să vă aducem în atenție un obiect care să completeze atmosfera perioadei în care suntem. Este vorba despre un gasteropod din cadrul Secției de Științe Naturale, de dimensiuni mari (cca 20 cm), pe care-l puteți vedea la muzeu pe tot parcursul lunii august. Vă așteptăm cu drag.
LOBATUS (STROMBUS) GIGAS
CLASA : GASTROPODA CAENOGASDTROPODA
ORDIN : LITTORINIMORPHA
FAMILIE : STROMBOIDEA
ÎNCRENGĂTURA : MOLLUSCA
LOBATUS GIGAS, cunoscut inițial ca STROMBUS GIGAS și având denumirea populară de „Scoica Regină”, este un gasteropod de dimensiuni mari din încrengătura moluște, comestibil, cu o cochilie externă calcaroasă în formă de spirală, cu un finisaj sidefat de nuanțe de roz si oranj în interior. Această specie se găsește în Atlanticul nord-vestic tropical, din Insulele Bermude până în Brazilia, și în Marea Caraibilor.
„Scoica Regină” este erbivoră și se hrănește în principal, mai ales cu materia vegetală din algele marine Thalassia ( o specie de algă marină ce se regăsește în habitatul acestui tip de gasteropod). Adulții pot atinge o lungime maximă de 30 de cm și o greutate de până la 3 kg, fiind solitari și teritoriali. După ce ating maturitatea sexuală la aproape 3,5 – 4 ani, cochilia se oprește din crescut, însă durata de viață este de aproximativ 30 de ani. „Scoica Regină” este apreciată atât pentru carnea ei comestibilă cât și pentru frumusețea cochiliei.
Comerțul internațional cu „Scoica regină” în Marea Caraibilor este reglementat prin acordul din cadrul Convenției Comerțului Internațional cu Specii pe cale de dispariție aparținând Faunei și Florei sălbatice (CITES) în care se regăsește listat cu denumirea de STROMBUS GIGAS, prevenindu-se, astfel, exploatarea și a acestei specii prin pescuit excesiv.
Exponatul se regăsește în colecțiile muzeului, în cadrul Secției de Științe Naturale, la nr. de inventar 12.621, fiind achiziționat în data de 15.07.1996.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook