Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

Secția de etnografie

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, înființat în 1960, dispune de numeroase colecții, între care cea de etnografie ocupă un loc de frunte. Ideea înființării unui muzeu etnografic la Râmnicu Sărat care să „oglindească viața de altădată și de azi” din ținutul râmnicean  a existat încă de la 27 octombrie 1935 când s-a constituit în articol prevăzut în statutul „Asociațiunei Casa Culturală” din Râmnicu Sărat.

Secția de etnografie din cadrul muzeului a luat ființă în anul 1962, patrimoniul acesteia îmbogățindu-se constant în următoarele trei decenii de la înființare și până în prezent, mai ales prin colectări și achiziții din satele vecine ale Râmnicului dar și prin numeroase donații.

Colecția etnografică a muzeului de cca 3000 de artefacte acoperă toate domeniile: costume femeiești și bărbătești, decorațiuni de interior (scoarțe și păretare), obiecte ocupaționale, obiecte de uz casnic, mobilier, etc.

Pentru a pune în valoare patrimoniul, în același timp adaptându-l la spațiu, dar și la publicul râmnicean, expoziția a fost concepută pe tematici diferențiate care se extind în cinci săli de la etajul clădirii.

Tematicile expoziției au fost alese în funcție de istoria locală a Râmnicului Sărat. Târgul a fost un vechi centru comercial, atestat în 1439 ca loc de vamă pentru produsele rusești, poloneze și moldovenești ce veneau în Țara Românească. Aflat la interferența marilor drumuri ce veneau dinspre Moldova, dinspre Dunăre și dinspre Transilvania, a suferit numeroase cuceriri, jafuri și pagube, toate acestea influențând viața de zi cu zi a localnicilor. S-a remarcat cu toate astea ca personalitate etnografică pe Valea Râmnicului și în spațiul de sud al Câmpiei Române.

Este de remarcat de asemenea, că o mare parte a artefactelor din colecție sunt unicate și au fost adunate numai din zona Râmnicului, majoritatea fiind datate la sfârșitul secolului al XIX- lea și prima jumătate a sec. al XX-lea.

Astfel, pornind de la expoziția – donație de costume populare femeiești din diferite zone ale României, donația doamnei Mariana Birică, interpretă de muzică populară și continuând cu încă 4 săli cu expoziții etnografice care arată viața țăranilor de pe Valea Râmnicului, s-a realizat o expoziție spațială, urmărindu-se crearea unei imagini cât mai adevărate asupra vieții cotidiene din zonă, evidențiind fiecare temă propusă și subliniind fiecare obiect în parte.

 

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook