Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

DOUĂ FILME PE ZI…

În cadrul proiectului „Zilele Filmului Românesc” inițiat de Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat în parteneriat cu UARF – Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, vă invităm să vizionați alături de noi, începând cu ora 19.30, filmul „RECONSTITUIREA” (dramă-comedie,1968)
Regia: Lucian Pintilie
Locație: Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat
Intrarea este liberă!
Povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, se transformă într-o crimă.
Realizat în alb/negru, filmul a avut premiera în ziua de 5 ianuarie 1970, la București, însă a fost interzis la scurt timp. Sunt de reținut și interpretările de excepție ale actorilor George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ștefan Moisescu – cele mai valoroase din întreaga lor carieră cinematografică. Filmul a fost redifuzat abia în 1990.
Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, malițios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral și spiritual, în labirintul bășcăliei, varianta specific românească și degradată a spiritului balcanic. Pretextul fiind reconstituirea în scopuri ipocrit educative a unui delict minor de către procuratură, miliție, cu sprijinul unei echipe de cineaști, Lucian Pintilie propune, în fond, o incursiune în subconștientul românesc colectiv, pe care o realizează cu același simț al concretului, al notației minuțioase, al personajelor, al confruntărilor afective, comportamentale, de mentalitate.
Construit ca un reportaj, ca un film documentar, ca un film-anchetă, ca un film-dosar de existență, ca un film-fapt de cronică, „Reconstituirea”, prin valoarea lui estetică, este o epopee, o frescă a infernului moral și spiritual românesc.
Un film cu o densă suprapunere de straturi, cu multiple sensuri și semnificații filosofice.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook