Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

Donație pictura „În zori” a pictorului Ammar Alnahhas

La închiderea expoziției „Fereastră spre lume”, a pictorului Ammar Alnahhas, expoziție care s-a bucurat de un real succes, acesta a donat muzeului nostru, pictura „În zori”. Lucrarea a fost realizată în tabăra de creație de la Măldărești și este inspirată de unul din simbolurile ceramicii de Horezu. Este realizată în tehnică mixtă și are dimensiunea 100/100 cm.
Mulțumim, Ammar!
Mai jos, o cronică a expoziției, realizată de dr. Marius Tița căruia, de asemenea, îi mulțumim!
„Pictorul Ammar Alnahhas, de pe Khabour, la Râmnicu Sărat
Pictorul Ammar Alnahhas s-a născut în Siria, a făcut facultatea de sculptură de la Damasc şi s-a îndrăgostit de culoare în România. Aici a descoperit câmpurile de floarea soarelui ca un soare, ca un câmp de crizanteme, ca un ocean de dervişi rotitori, ca un glob văzut de sus. Aici au înflorit amintirile de pe tărâmurile natale, amintirile născute în Hasaka, clipele copilăriei pe malul Khabourului, care i se scurg în Eufrat, odată cu istoricele ape. Simboluri şi accente personale s-au conturat şi îi luminează compoziţia. Păsări mici, ca o emblemă, dau cântec picturii, siluete de copaci rotesc spaţiul şi perspectiva, chipuri din ce în ce mai conturate devin esenţa artei sale.
Cu bucurie şi deosebită consideraţie a mers în multe locuri din ţara noastră, cu pânze şi culori, împreună cu prietenii săi, pictorii. Iar simezele îl caută, a expus în spaţii din întreaga Românie. Astfel, peisaje emblematice din patrimoniul nostru şi arhitectural, şi spiritual, apar în creaţia lui Ammar Alnahhas. A pictat Sighişoara, Delta, Sibiul, Balcicul. La Horezu, globul ca o învârtire de derviş a devenit o farfurie din celebra ceramică de acolo, având ca axă un cocoş mândru tare, ce devine şi el, treptat, unul dintre simbolurile evocate în pictura lui Ammar. Artistul descoperă totul cu o uimire sinceră, pură, apoi își pune gândurile pe pânză, neașteptat, legând corelații pline de imaginație și talent.
Pictorul Ammar Alnahhas, cel ce a învăţat artele în cetatea Damascului, a venit la Râmnicu Sărat cu o expoziţie, în minunatul palat brâncovenesc al muzeului Octavian Moşescu. Pasionat fiind de istoria unică a Balcicului şi a legendarului său primar, am descoperit cu bucurie Râmnicu Sărat ca un loc în care Balcicul artiştilor acelor vremuri memorabile şi-a adăpostit amintirile. Cu multă emoţie am primit descoperirea şi asumarea subiectelor Balcic de către pictorul alegoriei subtile, Ammar Alnahhas, şi, ca o continuare de încoronare a fenomenului, expoziţia “Fereastră spre lume”. În sala ca un turn al artelor, pânzele sale devin o pictură murală a galeriei. Sus, pe podul de lemn, sunt ”votivele” artei sale: femeia care cântă la un instrument cu coarde, dervișii, calul, femeia pe bancă. Apoi cavacalda orientală, cu simboluri de pește, de pasăre, de copaci. În turnul scărilor, ca un templu, luminează un Balcic inedit, fără elemente de definire imediată dar cu toată strălucirea „Coastei de argint”.
Creaţia plastică realizată de Ammar Alnahhas, cu o minunată expunere la Muzeul din Râmnicu Sărat, este înalt alegorică, aduce în atenţie, în discuţie şi în compoziţie, momentele de mare sensibilitate ale unei observaţii personale intense. Arta sa vorbeşte tuturor, în toate limbile lumii, cu cea mai frumoasă emoţie şi un sens deplin, bogat şi luminos. Culorile calde, inedite şi imaginative, duc mesajul spre fire de sensibilitate şi receptivitate. Discursul este de poveste, de fior oriental, de atmosferă. Artistul vorbeşte despre descoperirile și încântările sale, într-o opera plastică de mare originalitate și sensibilitate, un fenomen de-a dreptul înfloritor la noi și care poartă numele lui Ammar Alnahhas, pictorul cu tricolorul României în gând și pe paletă, și cu amintirile unei copilării frumoase pe plaiurile de îngrijorătoare suferință ale Siriei.”
Marius Tița

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook