Telefonul, una dintre cele mai folosite servicii de telecomunicatii din lume, a fost inventat in martie 1876 de catre Alexander Graham Bell. Acesta impreuna cu asociatii sai au infiintat Bell Telephone Company si au inceput sa inchirieze clientilor telefoane in perechi de cate doua care nu puteau conecta decat locatiile in care se aflau telefoanele. Adevarata telefonie a aparut atunci cand fiecare membru putea fi legat cu oricare dintre cei care aveau telefoane. Astfel in 1878 a fost inventata prima centrala telefonica manuala.
De-a lungul timpului telefonia s-a dezvoltat inventandu-se centrale automate si amplificatoare care ajutau la comunicarea intre distante foarte mari.De la componenta pe care o avea la inceput si pana in prezent telefonul nu s-a schimbat foarte mult. Un telefon este compus dintr-un emitator, un receptor si un disc sau un mecanism cu butoane pentru formarea numerelor. Cel mai adesea telefonul este folosit pentru a transmite vocea umana, dar poate fi folosit si la transmiterea altor sunete.
Telefonia a evoluat atat de mult incat in 1947 apare telefonul mobil. Acesta este un tip ce comunicatie prin radar. Initial cercetatorii doreau sa inventeze un telefon care sa fie amplasat in masina, insa au descoperit metoda impartirii ariilor de furnizare a serviciilor in celule. Telefonul mobil insa nu a putut fi produs la acea vreme din cauza tehnologiei neavansate.
Inventatorul telefonului mobil este considerat Martin Cooper, director la motorola, deoarece a detinut prima companie care a introdus tehnologia portabila ce permitea folosirea telefonului in afara masinii.
Expozitia organizata de Muzeul Municipal Ramnicu Srata a fost deschisa toata luna august la etajul Casei Domnesti.
Totodata, pe data de 16 august cu ocazia evenimentului „Serbările Râmnicului” a avut loc lansarea cărţii „Râmnicu Sărat, opere de for public, monumente şi plăci comemorative”, a autorului Marius Neculae.