Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

Povestea oului pictat

Muzeul Municipal Râmnicu Sărat propune râmnicenilor de toate vârstele un prilej de plăcută uimire, prin amplasarea și menținerea până la sărbătoarea Înălțării Domnului a unui ou-gigant ornamental în fața Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Cu o înălțime de 1.60 m. și o circumferință de aproape 3.50 m. la centru, misteriosul ou care a declanșat diverse discuții în mediul virtual cu privire la natura lui, este realizat în realitate din ipsos pe un schelet din fier beton sudat.

Oul a fost pictat de mai mulți elevi râmniceni în cadrul atelierelor organizate de Muzeul Municipal Râmnicu Sărat; aceștia utilizând motive populare întâlnite cu precădere în zona Munteniei. De menționat este faptul că fiecare element grafic folosit are o semnificație aparte, după cum urmează: linia dreaptă dublă simbolizează eternitatea; steaua – simbol cunoscut pe Valea Râmnicului și sub denumirea de “floarea stachinei” sau “floarea ciobanului” face referire la orientarea pozitivă în viață, la pacea interioară și la confortul fizic, precum și la speranțele de viitor; motivul solar, stilizat în cazul nostru sub forma „florii-soarelui”, este un simbol ancestral care vorbește despre divinitate, despre lumina și căldura dătătoare de viață și generatoare de belșug; rombul, care conține simultan direcțiile vertical și orizontal (prin decuparea simetrică a semnului crucii) ne vorbește despre unificarea materiei cu spiritul, a cerului cu pământul. De asemenea, medalionul oval de culoare albă pictat în poziție verticală reprezintă procesul misterios al creațiunii, ascendența, dinamismul naturii, iar pe de altă parte iubirea jertfelnică a lui Hristos. Având în vedere locul în care s-a amplasat acest obiect de artă, autorii au ales să folosească și elemente grafice cu specific brâncovenesc, respectiv crucea din interiorul medalionului și decorațiunile „în oglindă” ce leagă medalionul pe orizontală, conturându-se astfel imaginea unui inel domnesc. În ceea ce privește semnificația culorilor utilizate, albul este simbolul purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui, cu referire expresă la sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii), albastrul – culoarea cerului și a apei (simbol pentru virtute, dreapta credință și sănătate), iar galbenul reprezintă lumina și totodata aurul (belsugul).

Încondeierea ouălor este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată mai ales în Europa centrală și estică. Ouăle încondeiate marchează sosirea primăverii și regenerarea sau renașterea naturii. În tradiția creștină, obiceiul înroșirii ouălor cu ocazia sărbătorilor pascale are menirea să ne amintească de sacrificiul pe cruce al Domnului Iisus Hristos şi miracolul Învierii Sale.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook