Descoperiri pe Valea Râmnicului: izvoare arheologice și numismatice
Sâmbătă, 16 mai 2015
Program de vizitare: 20:00-00:00
Acces: gratuit
Adresă: Primăverii nr. 4, Râmnicu Sărat, jud. Buzău
Site: https://muzeulrms.ro/
Site eveniment: http://www.noapteamuzeelor.ro/2015/04/14/muzeul-municipal-ramnicu-sarat-2/
În cadrul expoziției propusă pentru Noaptea Muzeelor 2015 vor fi etalate bunuri culturale din patrimoniul Muzeului Municipal Râmnicu Sărat și Muzeului Județean Buzău, izvoare numismatice și arheologice, inclusiv achiziții recente (2014-2015), care demonstrează locuirea acestei arii încă din neolitic, dar și existența contactelor, mai ales economice și financiare, cu zone îndepartate. Artefactele expuse aici, vor încerca să completeze informațiile aduse de izvoarele scrise, să le confirme, dar și să le suplinească unde este cazul. Demn de menționat este faptul că evenimentul va marca redeschiderea după restaurare a Complexului Brâncovenesc din Râmnicu Sărat, sediul Muzeului Municipal.
Din cadrul acestei expoziții vor face parte, ȋnsă acoperite cu o pȃnză neagră, ȋn semn de protest şi piese din tezaurul de la Deduleşti (sec. XV-XVII).
Acest tezaur, din care vor fi expuse piese reprezentative, a fost descoperit ȋn 1988, ȋn localitatea Deduleşti, com. Topliceni, jud. Buzău şi publicat ȋn 2012, conţinȃnd 593 monede din argint, cu numeroşi emitenţi din Europa şi America. Constituind o excelentă radiografie a circulaţiei monetare din Ţara Românească la mijlocul secolului al XVII-lea, avem prezente aici monede cu valoare ridicată aşa cum sunt talerii emişi în Ţările de Jos, Spania şi în cuprinsul Imperiului Romano-German destinaţi în special tranzacţiilor mai mari dar şi monedă măruntă, precum denarii ungureşti şi piesele de ½ gros poloneze, necesară tranzacţiilor cotidiene. Cele mai vechi piese sunt denarii emişi de Matei Corvin la sfȃrşitul sec. al XV-lea, iar cea mai recentă piesă din descoperirea făcută la Deduleşt este un taler emis de Holland în anul 1660 ce oferă şi data de încheiere a tezaurului a cărui ascundere ar putea fi pusă pe seama frământărilor politice din Ţările Române şi a mişcărilor de trupe în perioada ce a urmat răscoalei antiotomane condusă de Mihnea III Radu în 1659/1660.
Acest demers, arată solidaritatea instituției noastre cu protestul Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la retrocedarea sediilor de muzee și slaba finanțare a sistemului muzeal din România.
Parteneri: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Muzeul Județean Buzău, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat.
Partener promovare eveniment în context SNV: ATCE Speranța Râmniceană
Partener media: TV Sud-Est