Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

„Îmi pare rău, mi-a spus la despărțire…”

„Îmi pare rău, mi-a spus la despărțire, că nu mi-am notat niciodată unde se află lucrările mele. Poate tu, ca prieten și colecționar, vei insista, cândva, să se organizeze o expoziție, cu o parte din truda mea. Aș fi poate mai liniștit” – îi spunea Petre Iorgulescu-Yor în iarna anului 1939, cu puțin timp înainte de a se sinucide, lui Octavian Moșescu.
Din păcate, astăzi, la peste 80 de ani de la dispariția lui, chiar dacă lucrările sale se află în importante muzee din țară și într-un număr mare și în muzeul nostru, iar în anul 2005, nepotul lui Octavian Moșescu a organizat o mare retrospectivă a creației artistului la Muzeul Național de Artă al României, nu se cunoaște încă unde se află mormântul pictorului pentru a-i cinsti memoria cum se cuvine.
Pentru aceste considerente și ținând cont de faptul că artistul s-a născut la Râmnicu Sărat, muzeul nostru lansează o campanie de cercetare amănunțită a biografiei lui Yor, solicitând ajutorul tuturor celor care se află în posibilitatea de a oferi relații despre împrejurările și locul în care a fost înmormântat. Menționăm că, potrivit testamentului său, este posibil să fi fost incinerat, mai cu seamă că a menționat și a subliniat ca dorința să îi fie respectată întocmai: „Țin să fiu incinerat. Iar urna cu cenușă va fi luată de doi prieteni (probabil se vor găsi doi prieteni)? și se vor duce sau la Constanța sau la Balcic unde se vor sui într′o barcă – la ora când ziua dă bună seara noaptei – se vor duce în largul mărei, unde vor spulbera cenușa în bătaia vântului ce mângâie valul. Rog să se respecte întocmai, ultima mea dorință.” (Testamentul original se află în patrimoniul nostru).
Precizăm că ne aflăm în posesia unei fotografii (care face parte din donația Valentin Hoeflich) ce o înfățișează pe d-na Mazilu, bucătăreasa familiei Iorgulescu, alături de o cruce de lemn pe care figurează numele artistului. Dacă această cruce a fost pusă la mormântul artistului sau dacă a fost făcută în amintirea lui și instalată pe un mormânt imaginar sau în care a fost depozitată urna, rămâne să descoperim și să înscriem acest lucru în biografia sa.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook