„La începutul secolului XX, datorită tehnicii din ce în ce mai avansate în domeniul reproducerilor, capătă o largă circulaţie cărţile poştale ilustrate. Ele veneau în întâmpinarea nevoii de comunicare a oamenilor acelor timpuri. Câteva gânduri însemnate pe reversul unei vederi micşorau distanţa dintre expeditor şi destinatar, dezvăluindu-i celui din urmă o secvenţă vizuală a locului de unde era trimisă. Călătorul nimerit acum un veac în târgul nostru putea expedia celor dragi ilustrate cu Palatul Administrativ, Teatrul Comunal, Regimentul de Infanterie, Gara, Bulevardul Gării, Şcoala Primară Mixtă, Strada Victoriei, Grădina Publică ş.a.m.d. Avea de unde alege.
Nicolae Iorga atrăgea atenţia asupra „valorii de izvor a unor mărunţi consumatori de evenimente care adeseori furnizează preţioase informaţii”. Cartea poştală ilustrată, asemeni unei fantome a trecutului în dialog cu timpul, cu siguranţă, se înscrie în această categorie.”
Prof. Răzvan Theo Chirac
Cea mai amplă expoziție cu imagini ale Râmnicului din secolul XX va fi deschisă la Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, în perioada 20 mai – 31 iulie 2017.
Expoziția este dedicată evoluției Râmnicului în sec. XX, cu accentul pe unele monumente ale orașului, inclusiv clădiri dispărute, realizată cu piese din colecțiile Muzeului, Bibliotecii Municipale, profesorului Răzvan Theo Chirac și domnului Cîmpeanu Gheorghe.