Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

EXPONATUL LUNII – MARTIE 2017

Avându-se în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale, cinstite în tradiția populară românească și prin obiceiul decorării ouălor, propunem pentru această perioadă, ca exponate ale lunii,  trei ouă, două dintre ele fiind ouă de gâscă pictate de doamna Violeta Bolache și un ou de găină roșu, încondeiat cu motive tradițional – creștine.

Date exponat:

Nume: Ouă pictate/ încondeiate

Dimensiuni: 8,5 x 5,5 cm ; 7,5 x 5,5 cm; 6 x 4,5 cm.

Material/tehnică: ou, vopsea, tempera, ceară /golire, pictură, încondeiere

Autor: Violeta Bolache

Exponatele pot fi vizionate începând cu 21 martie 2017, la sediul Muzeului Municipal Râmnicu Sărat (Fosta Stăreție), din str. Primăverii nr. 4.

17409524_1384764721545664_1818674079_n

Încondeierea sau „împistritul” ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.

Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații legate de învierea lui Iisus Hristos și de reînnoirea naturii, creștinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumusețe.

Oul, văzut ca un simbol primordial, sămânța vieții, potrivit tradiției, este vopsit și încondeiat  în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Mare, îndeletnicirea înroșirii ouălor fiind rezervata aproape în exclusivitate femeilor.

 

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook