Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

EXPONATUL LUNII IULIE 2017

Întrucât familia Lupescu a fost una dintre cele mai importante familii ale orașului nostru, îndeplinind câteva din marile realizări ale Râmnicului, iar în luna august au loc diferite festivități dedicate „Zilelor Râmnicului Sărat”, propunem ca exponat al lunii august o Ie specifică zonei noastre – donație a familiei Lupescu către Muzeul Municipal Râmnicu Sărat.

Membrii familiei Lupescu au arătat de-a lungul timpului importanța existenței lor în aceste locuri. Astfel, mai întâi, Gheorghiță Lupescu a participat în Divanul Ad-hoc din Țara Românească reprezentând „clasa țăranilor” din fostul județ Slam Râmnic, propunerile sale în acest cadru fiind istorice. Membru al familiei Lupescu, Constantin Lupescu a fost primar al orașului Râmnicu Sărat în perioada 1901-1903. Unul dintre moștenitori, Ionel Lupescu, a fost deputat și senator de Râmnic de mai multe ori, prefect, decorat în urma participării ca voluntar în prima conflagrație mondială. Împreună cu soția sa, Olga, adoptă o nepoată – Helene, actuală Căpățână, în 1937. Elena Căpățână a fost cea care a donat Muzeului această Ie ce a aparținut familiei Lupescu.

Un alt lucru demn de menționat ar fi și câteva informații despre „Casa Lupescu” (fostul Palat Fiscal) – care a fost la un moment dat cartierul general al regelui Carol I când acesta a participat la niște manevre militare desfășurate în zona Râmnicu Sărat. Este un monument istoric deosebit atât prin arhitectură cât și prin faima celor care i-au trecut pragul. Vândută statului român, clădirea a fost revendicată după 1990 în instanță de ceilalți membri ai marii familii Lupescu.

20206227_1504829226239256_981046661_n

 Date exponat:

Nume: Ie

Atribuire culturală : Râmnicu-Sărat, jud. Buzău;

Material/Tehnica : pânză, arnici (roșu și negru), inișor (galben)/țesut, croit, cusut;

Dimensiuni: L – 0,55; La – 0,70; LM – 0,72; LAM – 0,30;

Utilizare : bluză femeiască specifică portului popular, confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic și împodobită la gât, piept și mâneci cu cusături

alese în diverse motive, care se purta ca îmbrăcăminte în partea superioară a corpului;

Descriere: cămașă din pânză țesută cu stanul lărgit prin clini laterali, cu altiță bogat ornamentată, încrețită la gât cu deschizătura cămășii în lateral; partea de jos a mânecii este încrețită („bulfaiu”) însă doar pe jumătate – în partea superioară; este  tipul de ie denumită „încrojneată” întrucât ornamentele sunt dispuse circular peste piept și spate, motivul repetându-se și pe mâneci; este cusută cu arnici roșu și arnici negru (culorile specifice zonei Râmnicului Sărat) în cusatură înnodată cu acul, iar motivele sunt geometrice și florale; există o zonă ajurată la mâneci, în dreptul umerilor (realizată cu inișor galben); Ia este bogat ornamentată și descrierea ei este specifică portului popular din zona Râmnicu-Sărat.

Datare: sf. sec XIX – încep. sec. XX;

Donator: Helene Lupescu, actual Elena Căpățână;

Data intrării în colecția muzeului : 15 octombrie 1998;

Deținător: Muzeul Municipal Râmnicu-Sărat, Secția de etnografie.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook