Luni: Închis; Marți-Duminică: 9.00 - 15.30 (ultima intrare)

Social Connect

ÎNAPOI

EXPONATUL LUNII AUGUST 2017

Fiind o perioadă plină de evenimente cultural – artistice pe plan local, prilej de evocare al trecutului urbei, implicit a personalităților marcante, propunem pentru această lună un obiect ce a aparținut lui Menelas Chircu.

Acesta s-a născut la 8 septembrie 1864 la Râmnicu Sărat. Om de cultură deosebit, iubitor de frumos, „ambasador” al tradițiilor românești, a ocupat funcții importante în instituții finaciare ale orașului și județului Râmnicu Sărat reprezentând de multe ori țăranii „năpăstuiți” de legi nedrepte.

„Om de înaltă cinste, om muncitor, modest, chibzuit, prevăzător, om cu suflet nobil, artist, intelectual, prietenul cel mai bun și bunul Român”, s-a călăuzit în viața sa, în principal, după o virtute de netăgăduit: Cinstea. Iubitor al trecutului, datinelor și al artei specific românești, a știut să-și facă viața ce poate fi luată ca exemplu de viață românească. Fără a fi savant, era un intelectual care iubea literatura românească (cunoscute fiind prieteniile dumnealui cu mari scriitori și poeți ai timpului), pictura și muzica frumoasă tradițională, îi plăceau cusăturile și țesăturile frumoase cu motive specific românești.

Iubitor al portului popular, jocului și muzicii românești a reușit să le ridice pe acestea la înălțimea bogăției culturale pe care de fapt o aveau, făcându-le cunoscute în toată țara și în afara acesteia, devenind întemeietorul „Chindiei” în 1898, o societate ( care purta numele unui joc românesc) ce păstra și reprezenta întocmai portul, jocul și muzica noastră românească.

Fiind colecționar de obiecte etnografice românești, sunt specificate în scrieri diverse colecțiile de ii, de bastoane, curele țintuite, costume populare ale lui Menelas Chircu. Obiectul prezentat face parte din colecția de bastoane Menelas Chircu și a intrat în posesia muzeului în anul 1964 prin donație.

1

Date exponat:

Nume: Baston

Atribuire culturală : Râmnicu-Sărat, jud. Buzău (Jitia);

Material/Tehnica : lemn corn/cioplit, sculptat cu daltă și cuțit;

Dimensiuni: L – 1,00;

Descriere: baston realizat dintr-o ramură de corn, în lungime de 100 cm, cu partea superioară îndoită la un unghi de 90º, ca un ciot; în partea inferioară prevăzut cu un inel de fier; mânerul are o lungime de 23 cm. Prezintă decorul cu motivul „șarpelui” în spirală și „vița de vie cu frunze”, iar la capătul mânerului este o reprezentare umană stilizată (cap de bărbat cu căciulă – cap de dac);

Datare: 1/2 sec. XX;

Data intrării în colecția muzeului : 10 aprilie 1964;

Deținător: Muzeul Municipal Râmnicu-Sărat, Secția de etnografie, Colecția – Menelas Chircu.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat © 2020. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții / GDPR

Created by Hefa Real Media

Facebook